הצצה לטיפול ההקשרי

בבסיס הטיפול ההקשרי מונחת הבנה שאושרו של האדם נקבע בעיקר על פי טיב מערכות היחסים שלו עם האנשים הקרובים ולא על פי עושר, סטטוס או הצלחה מקצועית כפי שנהוג לחשוב.

הבנה נוספת היא שדינמיקה בינאישית של האדם הבוגר, נקבעת במשפחת המוצא כבר במהלך שנות חייו הראשונות.

בתהליך הטיפולי ההקשרי נבדקת הדינמיקה במשפחת המוצא של האדם, כמנוף ליצירת פריצת דרך חדשה בכל רבדי החיים שלו.
הרחבה והבנת התמונה במלואה – כמו למשל ניתוח של תפקוד והתנהגות ההורים על רקע ההתנסות של כל אחד מהם במשפחות המוצא שלהם, תביא לחשיפה של הכוחות המניעים את האדם בחייו. ואז אפשר ליצור פירוש חדש לחוויות האישיות שלו.

מהו הטיפול ההקשרי?

הטיפול ההקשרי, פותח, גובש והוצג לעולם ע"י איבן בוזורמני-נאז' (1920-2007), פסיכיאטר הונגרי שהיגר לארה"ב ב-1948.
טיפול הקשרי מציע גישה ייחודית לסוגיות המורכבות של נאמנות, אמון, וזכאות לאורך הדורות. הטיפול מקדם דיאלוג אמיתי בין חברי המשפחה. טיפול משפחתי הקשרי חותר לקראת הדדיות ומחויבות בתוך מערכות יחסים, תוך קידום ההגינות והמאזן של נתינה/קבלה בין שותפים במערכות יחסים.

דיאלוג אמיתי בטיפול בבקשרי, מתייחס לאינטראקציה בין אנשים המקיימים ביניהם קשר של תלות הדדית. משמעותו ראייה והכרה בצרכים ורצונות בצד ההכרה בצרכים וברצונות של האחר. הגישה ההקשרית מטפחת 'דיאלוג אמיתי' בתוך המשפחה.

צעדים שתוכלו לעשות


זהו את הקשיים האישיים ו/או בין-אישיים שאתם חווים, החליטו אם ברצונכם ליצור שינוי. אם התשובה חיובית, חפשו תמיכה טיפולית מתאימה ומוסמכת. תוכלו לבחור טיפול אינדיבידואלי, לבוא עם שותפים למערכת יחסים, עם המשפחה בה גדלתם, או עם המשפחה שיצרתם.

מה יעשה עבורך הטיפול ההקשרי?


הטיפול ההקשרי יעזור לך לבדוק ולפתור סוגיות בלתי גמורות מעברך, וכך ישחרר אותך מהצורך הבלתי נשלט לחזור וליצור שוב ושוב אותן סיטואציות לא רצויות בחייך ובמערכות היחסים שלך בהווה. גישות חדשות להתייחסות לאנשים חשובים בחייך יתחילו להתבהר.

העקרונות המרכזיים הנמצאים בבסיס הגישה:

  1. אמון ושרידי אמון במערכות יחסים, זהו המשאב העיקרי בגישה ההקשרית. האמון הוא פונקציה של אחריות, התחשבות ואמינות במערכת היחסים. משאבי האמון מתפתחים ונשמרים דרך דאגה/התחשבות הדדיים, וחתירה לחשיפה שלהם (?) לטובת האדם והמערכת המשפחתית שלו
  2. נאמנות במשפחה ככוח מוטיבציוני היא כוח מניע רב-עוצמה במערכות יחסים בתוך משפחה, כוח שאינו בר בחירה. ההנחה ההקשרית היא שסיבי הנאמנות הבלתי נראים במשפחה מורכבים מקרבת-דם ודאגה אכפתית לקיום החיים הביולוגים והשושלת המשפחתית.
  3. הזכאות – כל אדם זכאי במערכות היחסים ליחס הוגן ומתחשב וכל תינוק זכאי לטיפול מסור ואיכפתי. בנוסף לזכאות בסיסית ניתן לצבור קרדיט כתולדה של הצעת התחשבות מותאמת לשותף/פים במערכת היחסים. ההשלכה העיקרית של הזכאות מתבטאת בשחרור לחיים וליצירתיות. לדוגמה, כשהורים מספקים סביבה תומכת ואיכפתית עבור הילד, אשר מותאמת אליו ולצרכיו, הם זכאים ומצפים לנאמנות מצד הילד.
  4. מערכת הצדק המשפחתית היא ניהול המאזן של נתינה – קבלה בין חברי המשפחה

 

דברים שהכי חשוב לדעת על הגישה ההקשרית:

  • הגישה מכבדת את האדם באשר הוא, בתוך הקונטקסט שלו
  • זוהי גישה אופטימית המאמינה בכוחו של אדם לשנות את מציאותו בהווה ובעתיד
  • זוהי גישה המקצרת תהליכים ארוכים בהיותה ממוקדת בעיקר: נתינה – קבלה במערכת יחסים
  • הגישה ממוקדת בנקיטת צעדים מעשיים לשינוי (ולא רק בתובנות)
  • ביטוי של התחשבות באחר, קבלה של הכרה ע"י האחר, מובילים לדיאלוג אמיתי במערכת היחסים
  • אנשים הנחשפים לגישה ההקשרית לומדים להתבונן במערכות יחסים בחייהם האישיים והמקצועיים בעין הוגנת יותר ושיפוטית פחות. בעקבות החשיפה לגישה, אנשים אלו משוחררים ליצירת יחסים הוגנים ומספקים!

למי מתאים טיפול הקשרי:

בראש ובראשונה הטיפול ההקשרי מתאים למי שמזהה קשיים במערכות היחסים גם בתוך המשפחה וגם עם הסביבה הקרובה, במיוחד עם אנשים שיש ביניהם תלות הדדית, כמו – שותפים לעסק ועוד.
אני מזמינה אתכם לקחת יוזמה, להחליט להבריא את מערכות היחסים ולזכות בחיים יצירתיים ומאושרים!

הטיפול ההקשרי מתאים גם למי שחווה חוסר אושר בחיים ומתקשה להבין ממה זה נובע. כמו שכתבתי קודם, האושר של אדם בחייו נקבע על ידי טיב מערכות היחסים שלו.
אני מזמינה אתכם לשיחת יעוץ בה נוכל להתבונן ביחד על מערכות היחסים שלכם ולהבין את טיבם.

"האמונה, שבכל גיל ושלב בחיים המוח שלנו יכול ללמוד מחדש ולשנות תבניות שהוטבעו בו במשך שנים, מעניקה אופטימיות"
 
ד"ר עופרה שחם, מתחם שרונה, תל אביב     
טיפול זוגי, טיפול משפחתי, טיפול פרטני
Facebook