לקולגות

הגישה ההקשרית מוכרת ומוערכת מאוד בעולם הטיפולי אבל מוכרת ומיושמת פחות בארץ. לד"ר שחם היתה הזדמנות נדירה כתלמידתו בארה"ב של מייסד ומפתח הגישה – איבן בוזורמני-נאז' – ללמוד וליישם את עקרונותיה תחת הדרכתו של המייסד. בארץ ובחו"ל, מטפלים מנוסים יותר, ופחות מוצאים את עצמם מתלבטים, מתוסכלים, ונשחקים בעבודתם הטיפולית ובמיוחד אלו אשר עובדים עם אוכלוסיות "קשות". המפגש עם הטיפול ההקשרי מעניק משב רוח רענן של אנרגיות מחודשות וכלים אמינים לטיפול במצבים המשפחתיים המסובכים ביותר. הסדנאות וקבוצות ההדרכה בהנחיית עופרה מעניקות למשתתפים רקע תיאורטי לצד כלים מעשיים ליישום במגע עם המטופלים. כלים מעשיים אלו נרכשים בדרך התנסות ממשית של תיאורי מקרה.
 

שימוש בעקרונות הטיפול ההקשרי


 הטיפול ההקשרי, פותח, גובש והוצג לעולם ע"י איבן בוזורמני-נאז' (1920-2007), פסיכיאטר הונגרי שהיגר לארה"ב ב-1948. הגישה מציעה התייחסות ייחודית לדילמות במערכות יחסים של יחידים, זוגות, ומשפחות. הגישה בודקת סוגיות וערכים כמו נאמנות, אמון, וזכאות בפרספקטיבה בין-דורית. ומקדמת דיאלוג אמיתי בתוך המשפחה. מטפלים נדרשים לפתח עמדה של צידוד-רב-כיווני עם הקליינטים שלהם.
 
  • נאמנות גלויה ו/או סמויה היא כוח מניע רב-עוצמה במערכות יחסים בתוך משפחה, כוח שאינו בר בחירה. ההנחה ההקשרית היא שסיבי הנאמנות הבלתי נראים במשפחה מורכבים מקרבת-דם ודאגה אכפתית לקיום החיים הביולוגים והשושלת המשפחתית.
     
  • אמון ובניית אמון זהו המשאב העיקרי בגישה ההקשרית. האמון הוא פונקציה של אחריות, התחשבות ואמינות במערכת היחסים. משאבי האמון מתפתחים ונשמרים דרך דאגה/התחשבות הדדיים. בניית אמון בתוך מערכת היחסים במשפחה היא אוריינטציה וטכניקה טיפולית המתבססת ונבנית על "שרידי האמון" שבמערכת היחסים, תוך הדגשתם וטיפוחם.
     
  • זכאות היא הערבות האתית אשר יכולה להיווצר בתוך מערכת יחסים ואשר מביאה לצבירת זכויות על ידי הנותן. זהו הקרדיט שנצבר ב"אני" כתולדה של הצעת התחשבות מותאמת לשותף/פים במערכת היחסים. ההשלכה העיקרית של הזכאות מתבטאת בשחרור לחיים וליצירתיות.
     
  • דיאלוג אמיתי, מושג הלקוח מתורתו של מרטין בובר, ומתייחס לאינטראקציה בין אנשים המקיימים ביניהם קשר של תלות הדדית. משמעותו ראייה והכרה בצרכי ורצונותי בצד ההכרה בצרכים וברצונות של האחר, עמו מתקיים הקשר. הגישה ההקשרית מטפחת 'דיאלוג אמיתי' בתוך המשפחה.
     
  • צידוד רב-כיווני הוא המטודה הטיפולית העיקרית של הטיפול ההקשרי אשר דורשת מהמטפל אחראיות, אמפטיות, וזמינות לכל אחד מבני המשפחה נוכח ושאינו נוכח בפגישות ושעשוי או עלול להיות מושפע מהתהליך הטיפולי. זהו תפקידו של המטפל לזהות ולתת את הקרדיט המגיע לכל חבר משפחה.
     
  • מטרה בסיסית בתהליך הטיפולי לפי הגישה ההקשרית היא חשיפה וגיוס המשאבים, כמו נאמנות והגינות, שבתוך מערכת היחסים הקיימת על מנת לקדם את ההבנה והאמון ההדדיים. השגת השינוי עובר דרך הגדרה ואיזון מחודש בשיווי המשקל של "קבלה – נתינה".
 

ייעוץ והדרכה קלינית


 בקבוצות ההדרכה של ד"ר שחם, תהיה לכם הזדמנות להביא את המקרים המורכבים שלכם בצורת 'סיפור', טייפ או וידאו. במהלך הפגישות תתוודעו ליישום הגישה ההקשרית . תוזמנו ללמוד ולחוות את האוריינטציה הטיפולית שמאפשרת לכם לגשת לכל מטופל ומשפחה, ואפילו המורכבים והדיספונקציונלים ביותר, מתוך כבוד וחמלה. תלמדו להרחיב את הקונטקסט של הבעיה המוצגת ולפתח פרספקטיבה מכבדת ומעצימה גם לסיטואציות הבעייתיות וההרסניות ביותר. הפרספקטיבה החדשה הזו תהווה ותאפשר שחרור של המטופל/ים להתנהגות אחראית יותר, וכך תופחת הפסיכופתולוגיה של המשפחה והיחיד. יחד עם זאת, יפתחו המשתתפים בקבוצת ההדרכה הבנה והכרות נרחבות יותר של דינאמיקות משפחתיות שכיחות, ושל חלקו ותפקידו של המשתתף, כמטפל משפחתי בדינאמיקות אלו.
 

קבוצת ההתייעצות וההדרכה הקלינית נפגשת אחת לשבוע או שבועיים למשך שעתיים, כ- 8 מפגשים. גודל הקבוצה – 5 עד 15 משתתפים.
 
"נאמנות במשפחה גלויה ו/או סמויה היא כח מניע רב-עוצמה במערכות יחסים בתוך משפחה, כוח שאינו בר בחירה"
 
ד"ר עופרה שחם, מתחם שרונה, תל אביב     
טיפול זוגי, טיפול משפחתי, טיפול פרטני
Facebook